Detox


LIMFNA DRENAŽA


Limfna drenaža je vrlo učinkovita manuelna tehnika za regeneraciju tkiva i detoksikaciju organizma.

Limfni sustav ima vrlo značajnu ulogu u našem organizmu. Kao prvo, zaštitnu ulogu jer svaka strana materija ili patogena klica koja uđe u tijelo, putem limfe i njenih žila transportira se do najbližih limfnih čvorova.
Druga važna uloga je drenaža i resorpcija tekućine koja s jedne strane služi kao hrana tkivu i njegovim stanicama do kojih ne dopiru krvne kapilare, a sa druge strane služi za odvođenje štetnih i otpadnih produkata metabolizma stanica.

Manuelna limfna drenaža je posebna procedura kojom se djeluje na uklanjanje viška međustanične tekućine i štetnih metaboličkih produkata koji se u njoj nalaze.
Manuelnom limfnom drenažom specifičnim pokretima ruku koji se ritmično ponavljaju ravnomjerno povećavajući i smanjujući pritisak, povećava se protočna sposobnost limfnih žila. Intenzitet pritiska vrlo je važan. Ponajviše treba djelovati na kožno i potkožno tkivo, a na mišićno gotovo nikako.
Zadatak drenaže je da limfu ukloni kroz vene do bubrega, koji će preuzeti štetne tvari iz limfe i putem mokraće izbaciti ih iz organizma.
Budući da postoji vrlo malo kontraindikacija za manuelnu limfnu drenažu, ona se primijenjuje kod mnogih patoloških procesa, aktivira limfni sustav nakon kiruških zahvata i terapije zračenjem, ublažava dugotrajne ožiljke i zadebljanja kože te podiže imunitet organizma.
Limfna drenaža potiče proizvodnju i distribuciju antitijela i limfocita čime jača imunološki sustav, također stimulira parasimpatički živčani sustav što dovodi do opuštanja i smanjanja razine stresnih hormona.
Tretman manuelne limfne drenaže ugodan je i neinvazivan, otklanja simptome teških, natečenih i umornih nogu koje često osjećamo zbog dugotrajnog sjedanja ili stajanja.
Preporučuje se kod stanja kao što su: otoci (edemi), detoksikacija organizma, regeneracija tkiva, opeklina, ožiljaka, redukcija celulita, stimulacija imunološkog sustava, duboka relaksacija i opuštanje od posljedica stresa, umor, sportske povrede, proširene vene, glavobolja, rastegnuta koža poslije porođaja.

U svakom slučaju savjetujemo da prvi tretman bude kraći (30 min) kako bi ustanovili osjetljivost organizma. Preventivnu masažu možete raditi više dana za redom, bez pauza između serija.